Skip to main content


Seuraava artikkeli on julkaistu Petonen-lehdessä maaliskuussa 1997. (Vilho Kananen)

 

KYLÄPÄÄLLIKKÖ MAUNO PENTTINEN 60 VUOTTA

Yksi lehti ei riittäisi kertomaan Manun koko elämäntarinaa, jos syntymästä asti aloitettaisiin – niin monenlaista mahtuu miehen elinkaareen. Siis aloitetaan 1950-60 -lukujen vaihteesta, jolloin Manu musisoi Taisto Tammen kanssa soittimenaan vanha kunnon kontrabasso…

Tässä orkesterissa Manu kierteli suomenmaata päätoimisena muusikkona aina vuoteen 1967 saakka. Sen jälkeen keikat jatkuivat oman kvartetin, myöhemmin trion kanssa aina vuoteen 1979, jolloin soittimena oli sähköbasso. Solistiskaalassa ehtivät olla mukana niin Olavi Virta, Eino Grön, Taito Vainio sekä monia muita tuonaikaisia kuuluisuuksia, monet pinnalla vieläkin.

Ura jatkui

Manun musiikkiura loppui 1979, harmittavaa musiikin kannalta. Mutta ura jatkui edelleen suuren yleisön parissa, ensin vahtimestarina hotelli Cumuluksessa ja sitten ravintola Himalassa Siilinjärvellä, mistä Manu pääsi eläkkeelle. Siinä sivussa Manu oli perustamassa Hotelli- ja ravintola-alan yhdistystä Kuopioon. Tällä hetkellä yhdistyksessä on jäseniä n. 200.

Työ ihmisten kanssa jatkui Kuopion eläkkeensaajien piirisihteerinä. Jäseniä järjestössä on liki 3000 ja jäsenyhdistyksiä 23. Lisäksi Manu ehti olla 6 vuotta valtakunnallisessa Eläkkeensaajien Keskusliiton hallituksessa, sekä valtakunnallisessa Asukasliitossa muutaman vuoden.

Vuonna 1988 perustettiin nykyisin Pitkälahti-Petosen asukasyhdistys. Aiemmin yhdistys toimi Pitkälahti-nimisenä, joten nykyisessä yhdistyksessä on sulassa sovussa vanhaa ja uutta kulttuuriperinnettä. Siitä lähtien, yhtä vuotta lukuunottamatta Mauno on toiminut yhdistyksen puheenjohtajana. Yhdistyksen mukana Manu on nähnyt Petosen alueen kehityksen pienestä kylästä kaupungiksi.

Perhe tukena

Siitä Manu sanoo olevansa iloinen, että johtokunta on aina ollut hyvin toimiva ja asiat on saatu hoidettua hyvässä yhteishengessä. Suurimmat melskeet Petosen alueen kehittämisessä on käyty koulujen ja terveyspalvelujen saamiseksi. Mutta lähes kaikki on saatu, joten Manu on syystä tyytyväinen.

Yhdistystoiminnassa on perhe ollut tukena. Perhettä yhdistävä tekijä on myös ravintola-alan työkokemus, vaimo Hilkka on nykyisin KYS:n ravintokeskuksessa. Tytär Päivi opiskelee parhaillaan ravintola-alalle. Päivi on myös tulossa asukasyhdistyksen toimintaan, joten perinteet jatkuvat.

Manu on hoitanut ansiokkaasti yhteyksiä eri viranomaisiin ja mies on tuttu lähes kaikissa kaupungin virastoissa. Viime aikoina yhteistyötä on tiivistetty Niiralan Kulman suuntaan, onhan Nikulla Petosen alueella yli 1500 asuntoa.

Kuopion koululautakunnassa Manu on ollut jo 4 vuotta ja jatkaa edelleen. Kunnallisvaaleissa kertyi komea äänisaalis, joten työ kaupunginvaltuutettuna alkoi tänä keväänä. Seurakunnan kanssa yhteistoiminta on jo vanhaa. Asukasyhdistys puuhasi yhteisen kirkkopyhän Mikkelinpäivänä ja seurakunnalla on oma palstansa Petosen lehdessä. Joten monessa on mies ehtinyt olla ja vielä ehtii olemaan.

Onnea!

Lämpimät onnittelut johtokunnan puolesta Manulle, joka on jaksanut tehdä pyyteetöntä ja arvokasta työtä yhteisen hyvinvointimme hyväksi. Manun ohella kiitoksen voi suunnata kaikille niille, jotka ovat tehneet asukasyhdistyksessä työtä yhteiseksi hyväksemme.

Vilho Kananen
asukasyhdistyksen varapj

PS.
Manu viettää juhlapäivänsä 9.3. matkoilla.