Skip to main content

Huonekalujen, sisustusesineiden, vaatteiden ja laitteiden uudelleen muokkausta on harrastettu aina, mutta nyt tuota kaikkea kuvaa termi Do It Yourself (DIY) eli suomalaisittain tuunaaminen. Ekologisuus, rahan säästäminen ja käsillä tekemisen ilo yhdistyvät tässä harrastuksessa. Yksinkertaisimmillaan tuunaus voi olla vaikka sitä, että peittää reiän vaatteessa ompelemalla päälle aplikoidun paikan.

Taitojaan voi harjoittaa oman mielenkiinnon mukaan vaikkapa käsitöiden, maalauksen, kasviväreillä värjäyksen tai nikkaroinnin tekniikoita käyttämällä. Ja vain taivas on mielikuvituksen rajana, kun luodaan uutta. Esimerkiksi mukava idea käsitöiden ystävälle on tehdä ristipistotyö vanhaan lävikköön tai vaikkapa tennismailaan. Taatusti uniikin pöydän päällisen saa liimaamalla kangas- tai paperitilkkuja pöytälevyyn ja päällystämällä se läpinäkyvällä suojamuovilla. Vanhoista, kauniista kangasnenäliinoista on puolestaan helppo ommella romanttiset verhot keittiöön.

Tuunatuista esineistä voi nauttia itse, antaa niitä lahjoiksi tai myydä eteenpäin. Vinkkejä voi vaihtaa netin keskusteluryhmissä ja lukemalla askarteluun liittyviä julkaisuja.

 

Uusi pinta uudistaa

 

Maalilla saa melko edullisesti uuden ilmeen esineille. Jäännöseriä maaleista voi huhuilla kirppareilta ja erinäisistä Facebookin sisustusryhmistä. Lisäksi markkinoille on tullut paljon helppokäyttöisiä kalustemaalaukseen soveltuvia kalkkimaaleja ja spraymaaleja. Kirpputorin lipastohylkiö voi saada maalin ja vetimien vaihdon myötä aivan erilaisen arvostuksen.

Persoonallinen tehostemaalaus vaikka efektimaalilla tai vain yhden seinän tapetointi piristää huonetta kummasti ilman sen isompaa remonttia. Tapettijämät voi käyttää seinän listalla rajattuun alaosaan tai vaikka pylvään tapetointiin.

Dc-fix tyyppiset tarrat ja kalvot ovat erittäin edullinen tapa uudistaa vaikka keittiönkaapit. Kalvoja on saatavilla useissa eri kuviojäljitelmissä. Niillä voi päällystää kaakeleita, seinäpintaa ja tasoja. Tarrasta voi leikata tietynmuotoisen palan seinälle, esimerkiksi satupuun lastenhuoneeseen.

Kalvoilla voi peittää häiritsevää näkyvyyttä ikkunoissa tai antaa uuden ilmeen kalusteen lasioville.

Aina ei seinillä ole pakko olla arvotauluja tai design-kuvia. Seinälle voi koota julistekollaasin tai vaikka kirppikseltä löydetyn vanhan valokuvan, lasten töitä tai kukkataulun. Raameja voi nopeasti uudistaa maalilla tai vaikkapa teippaamalla washiteipillä. Voit laittaa seinälle myös tyhjät raamit ja teippailla raamin sisään lehdistä leikkaamiasi sinua inspiroivia kuvia.

 

Esineiden toinen elämä

 

Vanha ryijy lattialla toimii mattona taikka

sängyllä toimittamassa torkkupeiton virkaa. Vanhasta räsymatosta voi ommella muhkeita lattiatyynyjä. Vanha ovi voi toimia sängynpäätynä. Kukkien istutukseen saa vaihtelua käyttämällä ruukkuna jotain ihan muuta, kuin kukkaruukkua. Vanhat emalikattilat, kumisaappaat tai polkupyörä saa uuden elämän puutarhassa. Vanhoista kirjoista voi tehdä pieniä hyllyjä, käyttää niitä materiaalina lampunjalkaan tai taitella kauniiksi, viuhkamaiseksi koriste-esineeksi.

 

Huonekalujen rakentelun puolella on jo pitkään olleet suosiossa lastauslavat, joista on taipunut erilaisia vuoteita, penkkejä, sänkyjä, hyllykköjä ja sohvapöytiä. Irrallaan myytävillä pöydänjaloilla matkalaukusta tai kitarasta tuunata pienen pöydän. Puisen arkun pohjaan asennetuilla renkailla saat uuden sohvapöydän, jota voi myös kevyesti liikutella. Erilaisista koreista saa helposti muokattua lampunvarjostimia.

Vanhat ovivetimet voi uudistaa vaikkapa nyörittämällä nahkanyöriä niiden ympäri tai vaihtamalla kahvat itsetekemiin vetimiin. Nuppeja ja kahvoja voi maalata, liimata niihin koristekiviä tai siirtokuvia. Persoonallista jälkeä tulee, kun valitsee aivan toiseen käyttötarkoitukseen valmistetun esineen, vetimenäkin voi toimia vaikkapa lankarulla.

 

Pesuaineet keittiöstä

 

Tuunamalla pesuaineita voi säästää rahaa ja luontoa, sillä ympäristöystävälliset lian irrottajat löytyvät omasta kaapista. Esimerkiksi sooda, soodan ja etikan yhdistelmä sekä sitruuna ovat lyömättömiä kodin puhdistajia, ja löytyvät useammasta kodista. Kodin puhdistuksessa hapan etikka tulee laimentaa kylmään tai haaleaan veteen. Esimerkiksi yleispuhdistusaineeseen sekoitetaan 1 osa etikkaa ja 9 osaa vettä.

Heti käyttöön soveltuvia siivousliinoja voi valmistaa itse lasipurkkiin säilytettäväksi. Vanha lakana revitään palasiksi. Tehdään seos, johon tulee kuusi desiä vettä, kolme ruokalusikkaa oliiviöljysaippuaa, kaksi ruokalusikallista etikkaa sekä halutessa eteeristä öljyä. Seos siirretään suihkepulloon ja sillä kastellaan liinat nihkeiksi. Liinat taitetaan pituussuunnassa kahteen osaan ja rullataan. Ja säilytetään lasipurkissa. Käytetyt liinat voi pestä ja käsitellä uusiksi siivousliinoiksi.

Myös ekologista tuorekelmua on helppo valmistaa. Laitetaan puhdasta puuvillakangasta leivinpaperin päälle, raastetaan päälle mehiläisvahaa, asetetaan toinen leivinpaperi vahan ja kankaan päälle ja sitten sulatetaan vaha kankaaseen silitysraudalla. Mehiläisvahakäärettä käytetään kuten muovikelmua tai foliota, se asetetaan rasian tai purkin päälle ja muotoillaan käsin tiiviiksi kanneksi. Jääkaapissa kääreet puolestaan kovettuvat. Likaantuneet kääreet saa pestyä viileällä vedellä ja tarvittaessa tiskiaineella sekä -harjalla.

Teksti: Pirjo Kiiski

Kuvat: Pixabay

Lähde: www.styleroom.fi