Skip to main content

Vietämme parhaillaan aikaa, jolloin pähkäillään jouluahjojen hankinnan suhteen. Hankitaanko lahjoja ollenkaan, kenelle ja millaisia?

Lahjan antamisen ja saamisen välillä tärkeintä kai on välittämisen symboloiminen. Se, että antaja on ajatellut lahjaa hankkiessa juuri lahjottavaa. Jos lahjan antamisesta tule pakkopullaa ja jotakin on vaan annettava, voi olla varma, ettei lahja osu ihan nappiin. Lahjat eivät tosiaankaan ole se joulun pääasia, mutta jos niitä haluaa antaa, kannattaa ehkä harkita hetkinen.

 

D-kupin liivit

”Yleisimmin mennään metsään kun hankitaan vaatelahja tietämättä saajan kokoa, makua ja mieltymystä. Vääränkokoisen vaatteen saaminen voidaan kokea jopa vihjauksena laihduttamisen tarpeesta. Kiusallisina koetaan myös alusvaatteiden saaminen aivan väärässä koossa tai lahjan saaminen liian rohkeana versiona sukulaisten keskuudessa avattuna.”

 

”Pakko sanoa, että mun kamalimmat joululahjat on ollu kaikenlaiset vaatteet mummoltani. Ei oo koskaan ollu lähelläkään mun tyylisiä, eikä oo ollu maailman paras fiilis ku mummo on aina meillä viettämässä joulua.. ”

 

”Pino beigen värisiä mummokalsareita. Anopilta. Tietenkin.”

 

“Sain muutama vuosi sitten appivanhemmiltani joululahjaksi lippiksen, jonka lipassa on LED-valot. Häh?”

 

”Prinsessa-yöpaita, 17-vuotiaalle.”

Shampoonäytteitä ja firman lahjoja

Toinen lahjaryhmä,jota ei arvosteta, on kaikenlaiset ilmaislahjat ja näytteet, joita on tullut jonkin kytkykaupan mukana.

”Sain Pirkka- lehden mukana tulleen pahvikuorisen joululaululevyn jossa Arja Koriseva ja Sillanpää runtelevat hirveimpiä joululauluja.”

 

”Lahjakortti miniristeilylle, joka on voimassa vain arkisin. Ja näitä lahjakortteja nyt muutenkin tulee postilaatikkoon, kukkakaupoista, ruokakaupoista jne kylkiäisenä.”

 

”Veljeni antoi kerran minulle ja miehelleni saunasetin jonka oli itse saanut työpaikaltaan, löylykauhassa oli firman logo. Ei paljon lämmittänyt, kun ei ole edes sitä omaa saunaa…”

 

”Sain kaveriltani “lahjakorin”, jossa oli muun muassa valmiiksi kasattuja Kinder-leluja, shampoonäytteitä, purkkaa ilman käärepaperia (ei sentään valmiiksi pureksittua) erinäisiä tarroja, jotka olivat saatu muun muassa purkka- ja karkkipaketeista.”

Alelaarin pohjalta

Niinsanotut huumorilahjat ja ”mikättimet” harvoin uppoavat vastaanottajaan. Saati sitten jo päiväyksensä ylittäneet elintarvikkeet.

“Mä sain mun rakkaalta boyfriendiltä LED-valosuihkun!!! Siis kun tulee kylmää vettä väri on sininen, sitten vihree ja kuumalla vedellä punainen.”

 

”Paketista paljastui sellainen karmiva, pehmolelu-hirvenpää, jonka saa hakasesta ripustettua seinään.”

 

”Popcorn-kone, eikä meillä ole tilaa keittiössä millekkään ylimääräiselle. Huoh!”

 

”Leivän viipalointilaite, joka ei edes leikannut viipaletta loppuun vaan piti itse repäistä. Ja nimenomaan en ollut halunnut tätä lahjaksi kun oli etukäteen kysytty mitä haluaisin.”

 

”Limenvihree vyölaukku jonka sisällä oli kilpikonnan muotoinen palasaippua.”

 

”Sain susiruman tulppaanisähkökynttilähässäkän.”

 

”Alakouluikäisille lapsille lahjaksi 70 % tumma suklaa, 100 g levy, -50 % aletarralla, päiväys vanhentunut.”

Väärä aika, väärä paikka

Joskus elämäntilanteeseen sopimaton tuote voi loukata syvästi, vaikkei lahjanantaja sitä olisi tarkoittanutkaan. Samoin kaikenlaisten hygieniaan liittyvien tuotteiden kanssa saa olla varovainen.

”Herätyskello mieheltä. Meillä oli pieni vauva ja olin hurjan väsynyt yöheräilyjen takia. Mies kai ajatteli, että kellosta on apua. Kiva. ”

 

”Kaamein joululahja, jonka koskaan olen saanut, tuli ex-avopuolisoltani. Sain lahjaksi liesituulettimen, joka oli suuressa laatikossa ja oikein pakattu joulupaperiin.”

 

”Henkilövaaka, raskauskilojen jälkeen…”

 

”Näyttävänkirjava kipsikukkaruukkupatsas jonka kyljessä luki englanniksi -Jos kyyneleistä voisi rakentaa portaat, kiipeäisin taivaaseen ja toisin sinut takaisin.”

 

”Miesten partakone 9-vuotiaana. Mummo kai ajatteli sheivauksen opettelua…”

 

”Jordanin perushammasharja.”

 

”Kielohajuvesi, takuuvarma migreenin laukaisija.”

Oma harrastus ei ole toisen harrastus

Innokkaat käsitöiden tekijät ja muut harrastelijat voivat unohtaa, ettei lahjan saaja ehkä jaa samaa intohimon paloa aiheeseen.

”Sain ison laatikollisen jotain erivärisiä lankoja, siis sellasia ohuita ompelulankoja. Siin oli kaikkii mahollisii värei ja erilaisis telineis ja kaikkee, ainut vaan et vihaan ompelemista, meille ei ollu ompelukonetta eikä kankaita ja olin joku 3 lk ehkä.”

 

“Yks vuosi sain makkaratikun ja kompassin. En retkeile.”

 

“Sain appiukoltani sen lätkäjoukkueen vuosikirjan, jota hän itse kannattaa. Kannatan itse toista joukkuetta, ja hän tietää sen.”

 

”Oon ehkä maailman huonoin käsityöihminen ja mitäs isäni tätit sitten antavat minulle? Neljä erillaista virkkaa/kudo tilkkutäkki kirjaa, yeap kiitti vaan. Oishan ne kivat, mutta kun en osaa edes neuloa”

 

Toivelahjat

 

Mitä sitten toivotaan? Ei suinkaan mitään ylettömiä, vaan ajatuksella valittua, itse tehtyä ja kulutettavaksi soveltuvaa.

 • Itse tehty kortti
 • Kuivakakku
 • Tuoretta leipää
 • Itse tehtyä mehua
 • Keksejä kauniissa purkissa
 • Itse tehty raakasuklaa
 • Pieni, sidottu kukkakimppu
 • Kudottu tiskirätti
 • Itse tehdyt villasukat
 • Pullo hyvää viiniä ja suklaata
 • Aski Sisua
 • Kahvipaketti
 • Herkkukori
 • Kirja
 • Lahjakortti kukkakauppaan/kasvohoitoon/ hierontaan tai matkalle
 • Lahjakortti jäätelökioskille tai pitseriaan
 • Ooppera- tai teatterilippu, elokuvalippu
 • Cd-levy
 • Monivitamiinitabletteja
 • Jalkakylpy- ja voidepurkit

Teksti: Pirjo Kiiski

Kuvat: Pixabay

Lähde: Keskustelupalstoilta poimittua