Skip to main content

Sähkö-ja vesikatkojen varalle kotitalouksien Kotivara 72 tuntia voisi sisältää kasviksia, hedelmiä, säilykkeitä, hilloja, hunajaa, pähkinöitä, makarooneja, kaurahiutaleita, ja vohvelijauhetta.

 

Järjestöfoorumilla Maa-ja Kotitalousnaiset, Martat  ja Omakotiliitto ovat antaneet kansalaisille vinkkejä 72 tunnin kotivaraan liittyen.

Kotivaralla tarkoitetaan kotitalouksien varautumista tilapäisiin sähkökatkoksiin tai häiriöihin vedenjakelussa. Jos sähkökatkos on koko kunnan alueella, sulkeutuvat ruokakaupat nopeasti. Siksi on hyvä pitää kotona 72 tunnin, noin kolmen vuorokauden ruoka- ja vesivarastoja.

Asiasta ovat jo vuosikausia ennen ilmastomuutoksesta (rajut tuulet, ukkoset, myrskyt, kuumat kesät) syntynyttä todellisuutta informoineet myös pelastusalan toimijat.

Kotivaralla tarkoitetaan pärjäämistä ruuan, juoman, veden ja arkitoimintojen suhteen, jos sähkö- tai vesikatkokset kestäisivät maksimissaan kolme vuorokautta.

Sitä pidemmissä ihmisten elämään haitallisesti vaikuttavissa katkoksissa kunnat järjestävät tilapäistä apua, kunnes tilanne normalisoituu.

Kolmen vuorokauden pärjäämiseen, 72 tunnin kotivaraan pitäisi jokaisen perheen osata varautua oman perheensä osalta.

Viranomaisten ja järjestöjen suunnittelema Kotivara72h on suositus.

Vesikatkon aikana jätesäkki vessanpönttöön

72 tunnin kotivaralla tarkoitetaan ensiksikin vesivarantoa juomatarpeisiin. Vettä suositellaan pidettävän kannussa tai kanistereissa kaiken varalta. Normaalioloissa kanisteriveden voi hyödyntää vaikka kukkien kastelussa ja vaihtaa ajoittain raikkaaseen, uuteen veteen.

Vettä kuluu kotitalouksissa myös hygieniaan ja siivoamiseen. Kesällä vesikatkoksen aikana vettä voi hakea pesu-ja siivoustarpeisiin lähimmästä järvestä, mutta Suomen talviolosuhteissa järvet jäätyvät. Pesuja on vesikatkosten aikana pakko jättää huomiotta.

Vesivessaa ei voi vetää tilapäisenkään vesikatkon aikana. Jokaisessa kotitaloudessa kannattaa miettiä vaihtoehto normaali päivittäistarpeitakin varten. Ulkohuussit kun ovat kaupunkiyhteiskuntien asukkaille vain kesämökki-ja maaseutuelämään kuuluvaa todellisuutta.

Pelastustoimi suosittelee esimerkiksi muovisäkin käyttöä vessanpöntössä, veden ollessa katkaistuna. Tarpeiden täyttämät säkit saa hävittää hyvin suljettuina sekajätteen joukossa.

Kaupunkioloissa muoviset kannelliset sankot ja korkilliset kanisterit kestävät kaappisäilytyksen. Ne vievät kaappitilaa, mutta ovat tarpeellisia pienissäkin vesijakelun häiriöissä.

Juomaveden saantisuositus on vuorokaudessa 2 litraa yhtä ihmistä varten. Vettä on varattava myös ruoanlaittoon ja aika iso loiskaus vettä kuluu myös peseytymiseen. Jos vettä ei tule hanasta ja on tilapäisen vedettömyyden vuoksi kantoveden varassa, pitäisi pesuvedeksi riittää noin 30 litraa henkilöä kohti vuorokaudessa.

 

Juomavettä, kuivamuonaa, retkikeitin, taskulamppu

Kotivara 72 tuntia varten kodeissa pitäisi olla korkillinen vesikanisteri, kannellinen vesisanko, patterikäyttöinen radio ja taskulamppu, varapattereita ja tietenkin tulitikkuja ruoan valmistamiseen muulla kuin sähkökatkoksen aikana ei-toimivalla sähköliedellä.

Kotivara 72 tuntia -suositukseen kuuluu vesivaraston lisäksi ruokakaapeissa säilytettävät kuivamuonat. Niitä ovat kuivahedelmät, pähkinät, rusinat, korput, näkkileipä, hillot, kala-ja lihasäilykkeet. Ainakin ne säilyvät syömäkelpoisina kuivissa ruokakaapeissa pitkiäkin aikoja.

Useimpien kotitalouksien vakiovarusteisiin kuuluu sähköllä toimiva pakastin. Sähkökatkoksen aikana sitä ei heti kannata avata, jos on muuta syötävää muutamaksi vuorokaudeksi. Pakastetut elintarvikkeet alkavat sulaa noin 2 vuorokauden jälkeen, mikäli sähkökatkos on pidempiaikainen.

Sähkölämmitteisissä kotitalouksissa on hyvä olla myös jokin muu kotia lämmittävä vaihtoehto. Leivinuuni, varaava takka tai puulämmitteinen sauna. Pihagrillissä ulkonakin ruoan teko sujuu tarvittaessa. Puulämmitystä varten tarvitaan paljon polttopuuta ja tulitikkuja.

72 tunnin kotivaraan kuuluvat myös patterikäyttöinen taskulamppu, radio, varapattereita, retkikeitin ja ensiapulaukku.

Ilmastonmuutos on osoittanut, että sähkökatkokset ovat yleistyneet myös Suomessa. Näihin asioihin kannattaa kiinnittää huomioita ja varautua oman kotitalouden osalta jo ennakolta.

Teksti: Anu Piironen

Lisätiedot: pelastustoimi.fi
maa-ja kotitalousnaiset.fi/kotivara ja martat.fi/kotivara