Skip to main content

Kuikkiksen porukka, Henna, Aapo, Niina ja Anna lähettävät alueen nuorille terveisiä: – Tulkaa rohkeasti tutustumaan uusiin tiloihin!Kaivannonlahdenkadulla Lehtoniemessä sijaitseva Kuikkalammen nuorisotila ”Kuikkis” hohtaa vielä uutuuttaan. Talvilomaviikolla avattu 315 neliön tila tarjoaa nuorille ja alakouluikäisille mahdollisuuden erilaisiin toimintoihin. Samassa rakennuksessa nuorisotilan kanssa sijaitseva päiväkoti aloitti toimintansa jo tammikuussa. Päiväkodin puolelta on myös pieni liikuntasali. Nuorisotiloista löytyvät niin biljardi- ja pingispöytä, peliluola pleikkarikonsoleineen, lautapelejä ja oleskeluryhmiä hengailuun. Tiloissa on myös oma keittiö, jossa lapset ja nuoret voivat vaikka lämmittää eväitä ja välillä keittiössä kokkaillaan porukalla.

 

– Avajaisviikolla leivoimme sämpylöitä sekä pienempien että isompien ryhmän kanssa, ja siitä kovasti tykättiin, kertoo nuorisonohjaaja Nina Karvonen.

Tilat ovat avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin: alakoululaisille klo 14-17 ja yläkoululaisille 17.30.- 20.45., perjantaisin nuorten kanssa lopetetaan tuntia myöhempään.

– Ihanneasiakasmäärä kerrallaan on 20-30 henkeä. Silloin vielä löytyy jokaiselle mielekästä tekemistä, eikä tila tunnu liian ahtaalle. Meillä on täällä ollutkin jo 25 alakoululaisen ryhmä ja yläkouluikäisistäkin on jo muodostunut vakkarikävijäryhmä, sanoo nuorisonohjaaja Henna-Riina Heikura.

– Jotkut ovat kritisoineet tilan sijaintia siksi, että se sijaitsisi liian kaukana kaupalta. Kuitenkin linja-autolla pääsee aivan Kuikkiksen eteen, eikä kävelymatkaa koulultakaan ole kuin kilometri.

 

Puuhaa välitunneille

 

Nuorisotalon aukioloaikoina paikalla on 2-3 nuorisonohjaajaa ja harjoittelijoita tilanteen mukaan. Nuorten ehdotuksia kuunnellaan mielellään, ja ohjelmaa muokataan heidän toiveitaan kuunnellen. Tilojen sisustukseen ja huonekalujen värivaihtoehtoihinkin nuoret saivat vaikuttaa, ja lisäksi ideoita tilojen kehittämisestä otetaan koko ajan vastaan.

– Jos nuoret ovat kiinnostuneet tekemään vaikkapa oman projektin, me tullaan apuun suunnittelemaan ja ollaan tukena toteutuksessa, vinkkaa nuorisonohjaaja Aapo Jurvelin.

Nuorisonohjaajien tehtäviin kuuluu myös Eteläisen Kuopion alueen kouluilla järjestettävän välituntitoiminnan vetäminen.

 

– Toimintaa järjestetään Martti Ahtisaaren, Aurinkorinteen, Minna Canthin ja Hiltulanlahden kouluilla. Ulkona pelataan pihapelejä ja sisäviikoilla toimitaan liikuntasalissa. Koulun kirjastotiloissa voidaan vaikkapa pelata lautapelejä tai askarrella. Välituntitoiminta on ollut hyvin suosittua ja sitä osataan odottaa. Aurinkorinteen koululla oli juuri 70 osallistujaa, kun ulos oli järjestetty useampi toimintapiste, Nina kertoo.

Kuikkis löytyy Instagramista @kuikkalammen.nuokkari ja facessa Kuikkalammen nuorisotila . Nuorisotiloilla on myös omat nettisivut. Kuikkis on päihteetön tila, joka tarkoittaa nollatoleranssia kaikkien päihteiden osalta.

 

 

Teksti ja kuva: Pirjo Kiiski