Skip to main content

Mikä on fanfiction?

Fanifiktio tai jo Suomessakin yleistynyt fanfiction on fiktiivinen tarina, joka voi perustua kirjaan, elokuvaan, tv-sarjaan tai jopa pelin tapahtumiin ja hahmoihin. Tällöin kirjoittajan ei tarvitse luoda kaikkea itse alusta alkaen. Fanfiction voi täysin poiketa alkuperäisestä tuotannosta; hyvänä esimerkkinä suosituista alkuperäislähteistä ovat Harry Potter, Taru Sormusten Herrasta, Hobitti, Transformers ynnä muut tarinat.

Tarinoita julkaistaan suurimmaksi osaksi netissä, mutta niitä on myös julkaistu jonkin verran paperijulkaisuina. Julkaiseminen on keskittynyt arkistoihin, keskustelupalstoille ja kirjoittajien omille sivuille.

Harmittaako että kirjan päähenkilö ei ole sellainen, kun itse haluat? Etkö halua, että tietyt henkilöt päätyvät yhteen? Tai että joku hahmoista kuolee ja on siksi ”poissa kuvioista”? Luomalla oman tarinasi voit päättää itse, kuinka kaikki päättyy.

Kirjoittaja voi itse määritellä fanfictionissa, kuinka tarinan päähenkilölle käy loppujen lopuksi. Tai luoda aivan uuden maailman, jossa tapahtuu sellaista, mikä on luokiteltu mahdottomaksi. Tarinaan on myös mahdollista luoda aivan uusia hahmoja ja tehdä heistä juuri sellaisia, kuin kirjoittaja itse haluaa.

Alkuperäisen tarinan sivuhenkilöt voivat myös yllättäen saada tärkeän roolin tarinassa tai jopa päätyä itse päähenkilöksi. Tällaisissa tapauksissasi päähenkilöstä tuleekin joku, jolla ei välttämättä ole niin suurta merkitystä tarinan etenemisen kannalta.

Kun alat kirjoittaa, niin rajana on vain oma mielikuvituksesi!

 

Crossover

Crossover toteutuu, kun kaksi eri genreä ”sulautetaan” saumattomasti yhdeksi kokonaisuudeksi, joka sisältää henkilöitä/juonenkäänteitä/tapahtumia ym. molemmista osa-alueista.

Hyvänä esimerkkinä on kaksi elokuvaa joista tulee yksi yhtenäinen tarina. Hyötynä on se, että kahden eri elementin yhdistämisestä syntyy jotain aivan uutta ja ihmeellistä, joka alkuperäisessä yksinäisyydessään olisi kariutunut alkutekijöihinsä.

Tähän voi ottaa esimerkiksi Harry Potter & Jurassic Park Crossover-tarinat. Taikuuden ja tieteen yhteistyön avulla John Hammondin unelmasta tulee totta ja riskit ovat paljon pienemmät kuin mitä ne olisivat olleet alun perin ilman Harry Potter maailman taikuuden vaikutusta.

Toisena esimerkkinä on kuinka jostakin toisesta maailmasta alun perin kotoisin ollut hahmo päätyy vahingossa toiseen ulottuvuuteen ja elää elämäänsä siellä tietämättä alkuperästään mitään ja ei siksi sopeudu muiden joukkoon niin saumattomasti tai ilman vaikeuksia verrattuna mitä tapahtuisi hahmon kotimaailmassa. Loppujen lopuksi kaksi maailmaa sulautuvat yhteen ja niistä syntyy uusi yhtenäinen kokonaisuus ilman että toisesta osa-alueesta pitäisi luopua.

 

Hyödyt ja ilot

Kirjoittamalla fanfiction-tarinoita kirjoittaja voi luovalla tavalla ilmaista itseään vapaasti ja myös helposti löytää samanhenkisiä ihmisiä, joista saattavat saada elinikäisen ystävän vaikka he asuisivatkin toisella puolella maailmaa. Samalla voi saada avustusta omien tarinoiden luomiseen ja saada palauttavaa kritiikkiä.

Lukemalla tai kirjoittamalla fanfiction tarinoita voit kehittää omia kirjoitus ja ilmaisutaitoja tai jopa kielitaitoa, jos tarinat ovat vieraalla kielellä, esim. englanniksi. Tarinoista voi myös saada inspiraatiota omaan elämään ja avartaa omaa maailmankuvaa.

 

Suosittuja fanfiction-sivustoja

FanFiction.net

Fanfiction.net on yksi tunnetuimmista fanfictionsivustoista. Sivustolla voi lukea ja kirjoittaa tarinoita sekä löytää samanhenkisiä ihmisiä.

Risut

 • Itse kirjoitettuun tarinaan ei voi liittää erillisiä kuvia, linkkejä tai videoita.
 • Voimasanat eivät näy tarinassa, vain ensimmäinen kirjain näkyy, loppu on korvattu
  * -merkeillä.
 • Uuden tarinan kirjoittaminen ei tapahdu sivuston omalla ”ohjelmalla”.
 • Kaikki sivuston osa-alueet eivät ole auki sivustolla vierailijalle ilman rekisteröitymistä.

Ruusut

 • Jos oman tarinan on kirjoittanut käyttäen Word-ohjelmaa, niin kieliasun tarkistus on helppoa.
 • Rekisteröitynyt käyttäjä voi lähettää yksityisviestejä toisille käyttäjille, tallentaa tarinoita suosikkeihin, seurata tarinoita ja kirjoittajia sekä osallistua keskustelufoorumeihin.

 

Quotev

Quotev on suosittu sivusto, jossa on monipuolinen tarjonta tarinoita sekä muun muassa testejä ja tietokilpailuja.

Risut

 • Ei merkittäviä risuja.

Ruusut

 • Tarinaan voi lisätä videoita tai linkittää kuvia.
  • Video ikkunan kokoa voi muokata.
 • Kappaleet on helppo erottaa toisistaan.
 • Tekstiä on helppo muokata ja tallentaa.
 • Suosikeille ja julkaistulle tarinoille voi luoda omat listansa.
 • Tarinaa voi toteuttaa useamman ihmisen yhteistyönä.
 • Testien tulokset voi tallentaa omaan profiilin yksityisesti tai julkaista kaikille näkyväksi.
 • Tarinoille voi luoda omat listansa, joista tietää onko tarina jo luettu kokonaan, onko se kesken, mikä on tarinan aihe ym.

                           

Wattpad

Wattpadissa on tarjolla enimmäkseen fanien kirjoittamia tarinoita, mutta sivustolta löytyy myös maksullisia tarinoita, joista kirjoittaja saa maksun itselleen.

Risut

 • Kirjoittaminen on hankalaa ja tekstin muokkaus ei ole niin helppoa kuin voisi luulla.
  • Suuntaviivat/ ohjeet ovat sekavat.
  • Sivustolla vierailija ei voi ollenkaan kommentoida tarinoita tai ottaa kirjailijaan yhteyttä viestin välityksellä.

Ruusut

 • Tarinan voi lisätä kuvia ja videoita ilman, että linkki heittää toiselle sivulle kesken kaiken.
 • Tarinoita on helppo tallentaa omaan suosikki listaan, tosin listan maksimi pituus on 200 tarinaa per lista.
 • Rekisteröitynyt kävijä voi pitää yhteyttä viestien tai kommenttien välityksellä.