Skip to main content

Helsingin  Sanomissa on luettavissa 22.9.2022 suomenkielinen käännös Venäjän federaation presidentti Vladimir Putinin liikekannallepanoon ja Venäjän hyökkäyssotaan liittyvästä puheesta.

Vladimir Putin selventää tilannetta ja Venäjän viranomaisten lähettämästä tekstistä käy hyvin esille, että puurot ja vellit ovat pahasti sekaisin Putinin korvien välissä.

Eipä nyky-Putinia uskoisi mediajulkisuudesta entiseksi lainkaan. Missä on hyvin koulutettu, älykäs, demokratiasta inspiroituva, hieman ujo Putin. Venäjän presidentti, joka tuli ikään kuin Saksan kauppamarkkinoilta Venäjän johtoon. Kremlin muurilta vuosikymmeniä vilkutelleen karvahattujohtajiston jälkeen.

Hesarin käännöstekstistä käy esille myös seikka, että presidentti Putin ei enää johda maataan, eikä päättänyt edes osamobilisoinnista. Liikekannallepanon ehdotus Venäjän federaatiossa tuli Venäjän viranomaistekstissä mainiten puolustusministeriön ja ”päämajan” ehdotuksena. Jota Putin kenties painostettuna toteuttaa. Mobilisaatio tapahtui siis ministerien ja sotilasvirkamiesten ehdottamana määräyksenä.

Venäjän Putinille ja hänen esikunnalleen kaikki paha tulee Lännestä. Se mikä uhkaa viedä Venäjän oligarkeilta, miljonääreiltä edut ja omaisuudet on putinisteille kauhistus. Viis siitä, mitä tavallinen, työtään tekevä venäläinen ajattelee tai millä tulee toimeen.

Venäjällähän itsenäinen ajattelu ja erilaisten mielipiteiden ilmaisu, siis toisinajattelu on kielletty iät ja ajat. Fiksujen kansalaisten ajattelun tasapäistämisessä lienee syy Venäjän toistuviin regressioihin ja edistyksellisen demokratian, siis kansalaisten hyvinvoinnin kehittymättömyyteen.

Venäjän federaation korruptoituneessa valtiossa oikeudenmukainen tieto, pyrkimyksestä hyvän edistämiseen torpataan ehdottomilla kielloilla, sanktioilla, pidätysuhkilla ja demokraattisten ihmisoikeuksien toteutumattomuudella.

Rosvot tuhoavat toisten infraa

Presidentti Putinin ja Venäjän hallinnossa ei ymmärretä ilmastomuutoksen ja pandemioiden vaativan yhteispeliä koko planeettamme ihmisiltä. Kaiken epätavallisen kaaoksen, metsäpalojen ja tautien keskellä Putin tuhoaa sitä hyvää, mitä muut ovat hyvän edistämiseksi rakentaneet. Ukrainan uutiskuvissa olemme nähneet, että Venäjän armeija on pommittanut viattomia siviilejä, päiväkoteja ja rautatieasemia ja uhannut jopa ydinvoimalaa.

Niin tekevät rosvot kaikkialla maailmassa – tuhoavat toisten vaivalla rakentamaa omaisuutta ja infrastruktuuria. Sivistysmaissa rosvot pannaan vastuuseen teoistaan.

Maailman johtajien pitäisi istua lähekkäin samassa pöydässä suunnittelemassa kuinka yhdessä suunnitellen ja rakentaen maailmasta tehdään parempi paikka kaikille elää ja olla.

Vladimir Putin mainitsee Hesarissa julkaistussa suomennoksessa Lännen tehneen Ukrainasta tykinruokaa ja tyrkänneen Venäjän sotaan Ukrainan kanssa tavoitteenaan maailmanherruus.

Presidentti Putin kertoo puheessaan myös valheellisesti Ukrainan sortavan ja terrorisoivan omia kansalaisiaan pommittamalla kouluja ja sairaaloita. Tosiasiahan on, että Venäjä ja venäläiset toimivat Ukrainan alueella juuri näin. Putin kääntää kaikki omat virhearviointinsa, sodan aloituksensa ja Ukrainan kansan sortamisen muun maailman kontolle. Putinia voidaan syyttää valheiden lisäksi vääryyksistä, raakuuksista ja ihmisoikeusrikkomuksista. Eikä Venäjän federaatiolla pitäisi olla mitään asiaa minkäänlaisessa turvallisuusneuvostossa. Niin kauan kuin Venäjä on naapurivaltiota sortava ja muista maailman maista valehteleva, ei-luotettava rosvovaltio.

 

Putinin maailmanherruus-uho on Putinin tuho

Keskiviikon 21.9.2022 Putinin ilmoittama osaliikekannallepano koskee reserviläisiä, siis koulutuksen saaneita sotilaita. Suomalaisten asiatuntijoiden mukaan se kertoo vapaaehtoisväen olevan lähes olemattomissa.

Hesarin sekavassa käännöksessä Lännen ja Naton sotakoneiston väitetään hyökänneen Ukrainassa paikallisten natsijoukkojen kanssa venäläisjoukkojen kimppuun.

Vladimir Putin teki virheen jo työntyessään Ukrainan Krimille 2014. Kahdeksan vuotta myöhemmin, helmikuussa 2022 Venäjä jatkoi itsenäisen Ukrainan valtaamista. Länsimaat tulivat viimeinkin yhtenäisinä ja oikeudenmukaisesti tukemaan Ukrainaa. Heitähän olisi tarvittu ukrainalaisten avuksi jo Krimin valtauksen yhteydessä.

Putin uhoaa Hesarissa suomennetussa puheessaan Amerikan ja Euroopan suuntaan. Väittäen omille kansalaisilleen, että sotatoimet ovat näiden maiden toimesta siirtymässä Ukrainan alueelta Venäjän rajojen sisäpuolelle.

-”Pysäytämme kaikki, jotka pyrkivät maailmanherruuteen”, sanoo Putin, jonka sotahulluuden takia kymmenet tuhannet tavalliset ukrainalaiset ihmiset ovat joutuneet lähtemään omasta kotimaastaan.

Ja Eurooppa on lähes kaaoksessa, nimenomaan Venäjän presidentti Putinin sotakoneiston röyhkeän valloitushalun seurauksena.

Putin-puhe Helsingin Sanomissa on todellakin Putout-puhe. Maailman kannattaa herätellä tavallisia venäläisiä ymmärtämään Putinin ja hänen hyökkäysministeriönsä hulluus. Putin ulos ennen kuin hän tuhoaa ukrainalaisten lisäksi omasta kansastaan muutkin kuin mielenosoittajat.

Teksti: Anu Piironen