Skip to main content

Televisiosta ja radiosta tuttua toimittaja Kari Leskistä haastatteli Osku Rajala, seuraava artikkeli julkaistiin tuolloin Petonen -nimeä kantaneessa lehdessämme 5.3.1997.

 

 

Kaapelitv-mies Pölläkästä:
KARI LESKINEN KUULUU KUOPIOLAISILLE

 

MTV:n Kymmenen Uutiset, Oikea Asema ja Starvision paikallisohjelmat ovat tehneet toimittaja Kari Leskisen tutuksi kaikille kuopiolaisille. Mies sekä näkyy että kuuluu viestimiä seuraavien kaupunkilaisten arkipäivässä. Asiaankuuluvaa on myös se, että Leskinen asuu kaikkea muuta kuin tapahtumien keskiössä – Pölläkässä, kilometrien päässä niin kutsutusta sivistyksestä.

Kari Leskinen sanoo olevansa yleistoimittaja, joka välittää uutisien ja tapahtumien taustoja yhtä lailla lentopalloilusta kuin Keran neljännesvuosikatsauksesta. Rooli sisältää hyvät ja huonot puolensa.

-Huonoa yleistoimittajana olemisessa on uskottavuus: kuinka sama ihminen voisi hallita urheilu-uutisten taustoittamisen samaan aikaan, kun pitäisi olla melkoisen hyvin perillä päivänpolitiikasta ja vaikkapa kunnallistason talouselämästä?

-Hyvää taas on se, että saa olla monessa asiassa mukana ja usein vielä tiedottamisen etulinjassa. Sitä tämä työ on parhaimmillaan, pohtii Leskinen.

 

Radio ja kaapelikanava

Kari Leskinen on lähes kolmekymmentä vuotta kestäneen toimittajauransa aikana ollut monessa mukana. Kuopiolaisille mies tuli laajemmin tutuksi ensin Kymppiuutisten aluetoimittajana viisitoista vuotta sitten, sen jälkeen monitoimitoimittajan pääasiallisina työmaina ovat olleet Oikea Asema ja viimeisen parin vuoden ajan myös Starvisio.

1980 -luvun alusta lähtien muutokset tiedonvälityksessä ovat olleet mullistavia. Yle:n yksinoikeus tv -uutisiin murtui 1981, kaupalliset paikallisradiot saivat poliittisen kädenväännön jälkeen äänensä eetteriin neljää vuotta myöhemmin ja nyt kansa selaa kymmeniä taivaskanavia odottaen neljännen tv -kanavan elokuista ensi-iltaa. Lisäksi TV 1:n aamulähetykset alkoivat maanantaina ja koettelevat monen ihmisen aamuista mediauskollisuutta.

Lehdistössä muutokset eivät ole olleet yhtä rajuja, mutta muutospaineet printtimediassakin ovat kovat. Tässä puristuksessa myös toimittajan työ on muuttunut ja vaatimustaso noussut.

-Tiedonvälityksen nopeus on tänä päivänä aivan toista luokkaa kuin vielä pari vuosikymmentä sitten. Selvimmin tämä näkyy radiossa ja televisiossa, mutta yhtä lailla uutisoinnin nopeus on tärkeää myös lehtityössä. Vaikka lehti pystyykin nopeimmillaan vain eilisen tai parhaassa tapauksessa viime yön uutisointiin, niin sen merkitys on korostunut.

 

Clinton vai Ahtisaari?

Kari Leskinen on maanläheinen toimittaja: hän haluaisi ennemmin tavata Suomen kuin suurvallan presidentin. Ensiksimainitun hän on toki tavannutkin, mutta Ahtisaaren haastattelu on vielä saamatta.

-Tapasin Ahtisaaren Kuopiossa hänen ollessaan presidenttiehdokas. Sain tuolloin lupauksen myös haastattelun tekemisestä, mutta kutsua ei ole toistaiseksi tullut. Aion kyllä uusia pyynnön piakkoin.

-Muita mielenkiintoisia haastateltavia olisivat esimerkiksi eurokomissaari Erkki Liikanen ja kirjailija Erno Paasilinna. Paasilinnan kyynisyyden läpi ei ole kovinkaan moni toimittaja päässyt, joten hän voisi olla varsin mielenkiintoinen tyyppi, arvioi Leskinen.

-Yleistoimittajan täytyy olla perillä monista asioista, talous ja politiikka ehkä päällimmäisinä. Mutta tärkeintä on tehdä toimituksellisesti niin hyvää jälkeä kuin pystyy ammatissa, jossa tuo jälki on hetkessä kymmenien tuhansien ihmisten kehuttavissa tai haukuttavissa.