Skip to main content

Petonen kasvoi 1990 -luvulla vauhdilla. Tämä toimittajamme Heikki Kokon kirjoittama artikkeli on julkaistu tuolloin Petonen -nimeä kantaneessa lehdessämme 12.2.1997.

 

NIIRALAN KULMA RAKENTAA NYT LAATUA

Kuopiolaisessa asuntorakentamisessa pian 50 vuotta näkyvästi vaikuttaneen Niiralan Kulma Oy:n vuokrataloissa asuu tällä hetkellä joka yhdeksäs kuopiolainen eli runsaat 9 500 henkilöä. Heistä noin 550 asuu Jynkän – Leväsen alueella ja Petosella lähes 2 700, joten yhtiö on varsin monen ihmisen elämässä mukana.

Nikun asuntotuotannossa on painopistettä siirretty tilaviin perheasuntoihin, joiden kysyntä on viime vuosina kasvanut merkittävästi. Saunallisten neliöiden lisäksi yhtiö on rakentanut kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen myös joitakin ”viisiöitä”.

-Asumistakin ravistellut rakennemuutos näkyy nyt siinä, että vuokralla asuminen nähdään yhä enemmän järkeväksi vaihtoehdoksi omistusasumisen sijaan. Tätä kasvanutta kysyntää pyrimme mahdollisuuksiemme mukaan tyydyttämään, sanoo Nikun asukaspalvelupäällikkö Niilo Kalsi. Vireä uustuotantokaan ei silti riitä poistamaan kasvavan kaupungin asuntojonoja kokonaan, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa.

 

 

1-2 hengen talouksia yllättävän paljon

Tuotannon painottuminen tilaviin kolmioihin ja neliöihin ei muuta sitä tosiasiaa, että kaksi kolmasosaa Nikun vuokralaisista asuu yksin tai kaksin. Vanhempiensa luota omaan asuntoon muuttaneet nuoret, opiskelijat ja yksin asuvat eläkeläiset painavat asuntokuntien keskikoon 1,9 henkilöön. Niilo Kalsin mukaan tämä edustaa valtakunnallista keskitasoa.

-Perheellinen ei useinkaan kiinnitä huomiota siihen, että näitä yksin tai kaksin asujia on todellakin runsaasti. Kun yhtiön 5 100 asunnossa asuu 9 500 henkilöä, niin talouksien keskikooksi jää tuo 1,9 henkilöä.

Toinenkin äärilaita löytyy: eräs todellinen suurperhe jouduttiin sijoittamaan kahteen asuntoon, kun riittävän tilavaa kotia ei perheelle tuolloin ollut vapaana.

 

Petosella useita kohteita

Niiralan Kulman asuntotuotanto on vahvasti keskittynyt Petosen suunnalle. Suunnitteilla tai työn alla on rakennuskohteet mm. Mertakaarella, Kortekadulla, Alakadulla, Amerikanraitilla ja Kypäräkadulla. Myös Jynkkään on tehty alustava kaavavaraus.

Kypäräkadulle huhtikuussa valmistuva 42 asunnon kohde on hyvä esimerkki vuokrarakentamisen uusista tuulista: suunnitteluun ja materiaalivalintoihin on panostettu tavanomaista enemmän ilman, että ratkaisut juurikaan vaikuttavat vuokratasoon. Maisemahissit, huoneistokohtainen ilmanvaihto, kylpyhuoneiden lattialämmitys, edulliset pohjaratkaisut ja monet muut yksityiskohdat tekevät keväällä valmistuvista täystiilitaloista varsin viihtyisiä asua.

-Monilla yksinkertaisilla ja halvoillakin keinoilla voidaan asumisviihtyvyyttä helposti parantaa ja tehdä esimerkiksi yhteisistä tiloista toimivia kokonaisuuksia. Voinkin sanoa, että yhtiöön on saatu puhallettua mukavan innovatiivinen henki, jolloin uusia ratkaisuja on helpompi saada piirustuslaudalle ja myös tuotantoon. Esimerkiksi puun käyttöä rakennusmateriaalina on lisätty, näin mm. Rauhalahteen viime syksynä valmistuneissa taloissa, sanoo asukaspalvelupäällikkö Kalsi.