Skip to main content

Seuraava artikkeli on julkaistu Petonen-lehdessä maaliskuussa 1996. (Pauli Heikkonen)

 

POLIISI PETOSELLA

 

Kevättä alkaa olla jo rinnassa ja kesää odotellaan malttamattomana myös poliisin puolella. Mennyt talvi näytti tapansa ja kylmän kourissa kärvisteltiin Savon sydämessä kuten muuallakin valtakunnassa. Siitä huolimatta voidaan sanoa, että ”Petosella kaikki hyvin.”

 

(Petosen) Palvelupisteessä on käynyt asiakkaita todella vähän, mutta asioita on hoidettu hyvässä hengessä ja määrästä johtuen hyvinkin yksilöllisesti. Kuten aikaisemmassa kirjoituksessa oli jo puhetta, palvelupisteen toimintaa tarkastellaan ennen kesää ja silloin sovitaan myös jatkosta. Enimmäkseen asiat ovat lupahallintoon liittyviä, kuten passi- ja ajokorttiasioita, mutta sekaan on mahtunut myös poliisin kenttätoimintaan liittyviä kysymyksiä. Yleisesti ottaen petoslaiset ovat palautteen mukaan melko tyytyväisiä oloonsa Petosella.

 

Turvallisuustiedustelu

 

Turvallisuustiedustelu Petonen-lehden viime numerossa tuotti ainoastaan 33 vastausta, joita ei ole vähäisen määrän vuoksi analysoitu. Turvallisuustiedusteluun palataan uudestaan ehkäpä kesän jälkeen. Tiedustelulomakkeiden kommenttiosassa oli hyviä vinkkejä poliisitoiminnan suuntaamisesta. Näkyvää poliisia kaivataan enemmän Petosen raitille ja palvelupisteen toimintaa toivotaan laajennettavan. Moni tuntee huolta ”muhivasta” huumeongelmasta nuorten keskuudessa ja koulumatkojen pahoinpitelyt ja uhkailut ovat hälyttävästi nousussa. Kaikki palaute hyödynnetään ja toteutetaan tarpeiden mukaisesti. Erityisen lämmittävää oli saada muutamia kirjeitä, joissa henki vilpitön huoli lähimmäisistä ja yhteiskunnan vähäosaisista sekä kirje, jossa oli ystävänpäiväruno poliisille. Lausun tässä vaiheessa lämpimät kiitokset kaikille tiedusteluun vastanneille ja myös kaikille teille, joille tiedustelu antoi ajattelemisen aihetta seuraavaa kyselyä varten. Tarkoitushan oli ammentaa paikallisilta asukkailta tietoa viranomaisille alueen hyvinvoinnin parantamiseksi.

 

Poliisitehtävistä tammi-maaliskuulta

 

Rikosrintamalla Petosella on ollut melko rauhallista edelleen. ”Rosmoja” tuntuu olevan liikkeellä, joten pidetään omaisuudestamme ja myös kanssaihmisten sekä yhteiskunnan omaisuudesta hyvää huolta. Varkausrikoksia on kirjattu kaikkiaan 35 kappaletta, luvattomia käyttöjä ja luvattoman käytön yrityksiä yhteensä 10, pahoinpitelyrikoksia yhteensä 7, vahingontekoja 4, törkeitä rattijuoppoja 3 ja huumausainerikoksia 1. Kotirauhaa on rikottu 3 kertaa ja laittomasti uhattu henkilöä 2 kertaa. Lisäksi on yksittäisiä pieniä ”rötöksiä” muutama kappale.

 

Hälytyspuolella on niin ikään ollut kohtalaisen rauhallista. Kuitenkin alkoholin mukanaan tuomat haitat näkyvät ja kuuluvat Petosenkin katukuvassa ja niinpä päihtyneitä, häiriköitä ja kotihälytyksiä on kertynyt noin 100 kappaletta eli jokaiselle viikonpäivälle näitäkin on riittänyt.

 

Liikennehavaintoja

 

Petosella on valvottu muun ohessa myös liikennettä, josta tässä muutama sana. Hulkontien, Pyörönkaaren ja Petosentien nopeudet ovat ajoittain kasvaneet sellaisiin mittoihin, että muutamia ajokorttejakin on jouduttu ottamaan parempaan talteen. Taajamarajoitus 50 km/h on voimassa Petosenkin alueella, joten mittarin seuraamiseen on aihetta.

 

Talvella on mopoliikenne ollut melko vähäistä, mutta näin kevään tultua näyttävät mopot valtaavan osittain myös kevyen liikenteen väylät. On merkillistä, että mopoilijat, vaikka tuntevatkin moposäännöt kohtuullisen hyvin, kadottavat lukutaitonsa tai suorastaan halunsa noudattaa mm. kevyen liikenteen väylien ajokieltoja. Kansalaiset valittavat usein mopoilijoiden piittaamattomasta ajotyylistä ja ikäväkseni on sanottava, että valituksissa on paljon perää. Muistutankin lasten ja nuorten vanhempia siitä suuresta vastuusta, mikä otetaan mopoa jälkikasvulle hankittaessa. Liikennesääntöjen kertaus voisi olla hyvinkin paikallaan ennen ajoon lähtöä, ettei valistustilaisuus jäisi poliisin kirjallisesti tekemäksi.

 

Alle 15-vuotiaiden huoltajille haluan muistuttaa, että he ovat vastuussa ajoneuvon luovuttamisesta, mikäli tällainen henkilö ajelee yleisellä tai yleisesti liikenteeseen käytetyllä tiellä. Tärkeää on myös muistaa, että ennen liikenteeseen ottamista mopo on rekisteröitävä ja siinä on oltava paikallaan mopon rekisterikilpi.

 

Kotieläimet

 

Kevät on sitä aikaa, kun yleisönosastoissa aloitetaan kirjoittelu koirista, kissoista ja niiden jätöksistä. Petosella on koirapuisto, joka näyttää olevan ahkerassa käytössä. Kaikki toivottavasti muistavat, että nykyisen järjestyssäännön mukaan koira on oltava aina kytkettynä pannassa ja toinen pää taluttajalla. Osa koiranomistajista ei tätä kuitenkaan tunnu mieltävän ja niinpä poliisillekin tulee silloin tällöin hyvinkin katkeria ja vihaisia purkauksia sanallisista yhteenotoista koiraihmisten kanssa. Samoin soitellaan siitä, että hiihtoladuilla ulkoilutetaan koiria. Tämäkin sääntö lienee varsin tuttu ja helppo noudattaa, koska Petosellakin on erinomaiset ulkoilumahdollisuudet myös latujen ulkopuolella.

 

Kissojen keväiset merkkausreissut nostavat myös osaltaan verenpainetta ja valitettavasti jopoa naapurisopu on joskus kovalla koetuksella pelkästään mirrin retkien vuoksi. Kissaanhan sovelletaan koiraa koskevaa järjestyssäännön kohtaa ja nimenomaan sitä, että kissakaan ei saa käydä likaamassa naapurin paikkoja. Kissa on tähänkin melko syytön luontokappale ja syyllistä onkin sitten etsittävä kissan omistajasta. Yhteispelillä ja ystävällisellä vuorovaikutuksella kanssaihmisten kanssa tämäkin asia lienee järjestyksessä ilman suurempia kommervenkkeja. Kotieläimet ovat mukavia seuralaisia ja ne oppivat tiettyjä tapoja hyvinkin näppärästi. Lienee meidän ihmisten vika, ellemme osaa tai halua opettaa niille oikeita tapoja.

 

Kiitoksia tienpitäjälle

 

Lopuksi on sanottava suuret kiitokset Kuopion kaupungille, joka tänäkin talvena on pitänyt kevyen liikenteen väylät kunnossa, joten ei muuta kuin ylös, ulos ja lenkille.

 

Pauli Heikkonen

ylikomisario

Kuopion Poliisilaitos

 

 

 

POLIISIRUNO

 

Poliisi tuli meille oma,

heillä nurkkaus on pieni ja soma.

Sieltä poliisi voi apuun tulla,

jos asiat on hunningolla.

Mullekin tuli kerran sakko,

kun nopeesti oli ajaa pakko.

Ei valojakaan ollut mulla,

meenas siinä itku tulla.

Poliisi katsoi ja hymyili,

kuka ratin takana lymyili.

Näytettävä niille oli ajokortti,

muuten ois eessä ollut rautaportti.

 

Siitä sit lähettiin kotiin

poikakamun kans jouduttiin sotiin.

Sakkolappu päivän pilas,

naapuri hättiin poliisin tilas.

Aina ne mua jaksaa muistaa,

ei kerkiä edes päätään puistaa.

Nyt loppui huolet,

tästä tarinasta totta on puolet.

Tämän runon keksi Petosen Lyyli,

jolla oma kirjoitustyyli.

 

Ninuli