Skip to main content

Reissu Provinssiin tulee varmasti olemaan Zobilaisten kesän kohokohta, uskoo Olli Koivumies.

Pitkä loma edessä? Ei tietoa kesätyöstä? Onneksi avuksi tulee Zobi, Kuopion kaupungin nuorisopalveluiden tuottama kesäprojekti, jonka kautta jo useampanakin kesänä nuoret ovat päässeet kokeilemaan erilaisia työtehtäviä ja samalla saamaan arvokasta työkokemusta. Tehtävä työ voi olla vaikkapa ympäristön siivousta, kaupoissa työskentelyä, palvelutaloissa auttamista ja alueen tapahtumissa mukana oloa.

– Zobi tarjoaa nuorelle mahdollisuuden päästä työskentelemään osana ryhmää. Valitsemme noin parinkymmenen nuoren ryhmän, jaamme porukan ja työskentelemme pienryhmissä erilaisissa työtehtävissä. Ryhmän mukana on aina nuorisotyöntekijä tukemassa, opastamassa ja osallistumalla itsekin työntekoon. Touko- ja kesäkuussa tehdään yhdessä työtä 20-30 tuntia. Työt sijoittuvat nuorten asuinalueelle, joten työmatkat eivät ole esteenä osallistumiselle, kertoo Petosen vapaa-aikatiloissa Pinarilla työskentelevä Kuopion kaupungin nuorisonohjaaja Olli Koivumies.

Etua koko yhteisölle

Nuori hyötyy työkokemuksesta, oppii uusia taitoja ja saa osallistumisestaan vapaaehtoistyötodistuksen. Jatkossa on mukavampi hakea työtä, kun on jotain näytettävää aiemmasta työskentelystä. Zobi-projektien myötä nuorten arvomaailmakin saattaa saada uusia ulottuvuuksia.

– Etenkin palvelutalon asiakkaat ovat olleet hyvin ilahtuneita nuorten mukanaolosta, ja nuoret ovat viihtyneet ikäihmisten seurassa. Projektiimme kuuluu, että jokaisessa työpaikassa työntekijä kertoo omasta työstään, ammatin vaatimuksista ja koulutuksesta. Olemme myös saaneet palautetta lähialueen yrittäjiltä, että Zobi-nuorten myötä häiriökäyttäytymien liikkeiden tiloissa on vähentynyt ja ympäristön siisteys kohentunut. Kun on itse siivonnut ympäristöä ja nähnyt, kuinka raskasta työtä se on, Zobilainen helposti puuttuu ystäviensäkin roskaamiskäytökseen ja projektin myönteinen vaikutus laajenee kaveripiiriin saakka.

Provinssi porkkanana

Koska itse työskentelystä ei makseta palkkaa, nuoret saavat palkkioksi reissun Seinäjoelle Provinssi festareille, yhdessä nuorisonohjaajien kanssa 28.-30.6.2019. Provinssin viidellä lavalla esiintyy tänä vuonna yhteensä 91 artistiryhmää, joista 15 on ulkomailta ja 76 Suomesta. Pinarilla onkin reissua varten ”salainen ase”, sillä nuorisonohjaaja Sakari Hietalalla on suhteita tapahtuman järjestäjiin ja on saanut varattua nuoret bäkkärille fanitapaamisiin.

– Ilman yhteistyökumppaneita tämä projekti palkkioreissuineen ei onnistuisi. Siksi haluankin kiittää Petosen S-marketia, Jynkän Salea, Attendon hoivakoti Aurinkopuistoa, Mestaria ja Pitkälahti-Petosen asukasyhdistystä osallisuudesta projektiimme, Koivumies lähettää terveisiä.

Teksti ja kuva:

Pirjo Kiiski