Skip to main content

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL informoi koronavirusinfektioista tiedotteessaan 7.1.2022:

Koronavirus aiheuttaa akillisen hengitystieinfektion, jonka oireita ovat pääkipu, aistihäiriöt (haju, maku), yskä, nuha, kurkun karheus, kurkkukipu, hengenahdistus, väsymys ja voimattomuus, lihaskivut, kuume, oksentelu ja ripuli.

Taudin itämisaika on 1-14 vuorokautta ja oireilu alkaa usein noin 5 vuorokauden kuluttua tartunnasta.

Tarttuu pisara- ja kosketustartuntoina sekä huoneilmassa

Koronavirus tarttuu pisaratartuntana ja kosketuksen välityksellä. Ilmateitse leviävä koronavirus leijailee huoneilmassa aerosolimuotoisena. Erityisesti huoneissa, joissa on huono ilmanvaihto. Aerosolihiukkasia tulee ilmaan ihmisten käyttäessä ääntään; puhuessa, huutaessa ja laulaessa.

Ilman kautta leviävää koronatartuntaa voi jokainen estää pitämällä toisiin ihmisiin etäisyyttä, olemalla poissa ruuhkapaikoista ja käyttämällä kasvomaskia.

Koronataudin vakavassa muodossa virus aiheuttaa keuhkokuumeen ja hengitysvaikeusoireyhtymän. Sairastuneen tila heikkenee nopeasti. Asiantuntijalääkärit ovat selvittäneet, että usein vakavasti oirehtivat ovat vanhuksia ja/tai sydänsairaita kuuluen riskiryhmiin.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo tiedotteessa rokottautumisen eduista.

– Rokotukset edelleen pienentävät riskiä vakavalle koronataudille. Rokotukset ehkäisevät vakavia sairastumisia.

Asiantuntijalääkäri Eero Poukka toteaa tiedotteessa, että 3. rokoteannos on tärkeä yli 60-vuotiaille ja riskiryhmille.

Omikronin aiheuttamaa koronavirusinfektiota vastaan koronarokotteiden suoja on heikentynyt. Mainitaan, että 3. rokotuksen antama suoja on 60% ja laskee kahdessa kuukaudessa 40%. Jos koronavirusinfektio on sairastettu, on suojaus vakavaa koronatautimuotoa vastaan 88%.

 

Koronaneuvontaa puhelimitse, netistä myös koronapassit

Pohjois-Savon koronakoordinaatioryhmä informoi 10.1.2022 tiedotteessaan, että epidemia jatkuu alueella voimakkaana. Valtakunnallinen maskisuositus on aiheellinen.

-Tartunta leviää myös rokotettuihin.

Vaikka koronatestin tulos olisi negatiivinen, pitäisi karanteenia jatkaa vielä 10 päivää viimeisen altistumispäivän jälkeen.

Harvaan asutussa Suomessa emme silti ole välttyneet koronapandemian tartunnoilta. Vaikka meillä on rokotteita, kasvomaskeja, erinomainen hygieniataso, loistavat saniteettimahdollisuudet, juokseva hanavesi, raikas ja puhdas juomavesi sekä hyvät siivous- ja desinfiointiaineet.

Kannattaa jokaisen miettiä ottaako riskin sairastua koronavirustautiin vakavasti, lisäten entisestään rankkaa sairaalakuormistusta. Itse mietin jo kesällä, että viisainta on lisätä laumasuojan kattavuutta ottamalla kaikki mahdolliset rokotteet, joita koronavirusta vastaan on saatavilla. Kolmas rokoteannoskin on osaltani saatu. Nyt uutisoidaan, että epidemia voimistuu ja tauti tarttuu jo rokotettuihinkin. Toivon, että saadut rokotteet suojaavat ainakin vakavilta koronaviruksen tautimuodoilta.

Jos koronapassille on tarvetta, sen voi ladata osoitteesta https://www.kanta.fi/koronatodistus

Koronapalvelupuhelin 044 704 6700 vastaa ma-to 8-15, pe 8-14, la-su 8-12. Arkena voi soittaa omaan lähiterveyskeskukseen.

Ympäri vuorokauden päivystävä maksuton päivystysapu/neuvontanumero on 116 117, josta saa puhelimitse hoidontarpeen arvion.

Teksti: Anu Piironen
Kuvat: Adobe Stock, Google (CC)